Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 28 hétfő Valéria névnapja

Főoldal » Túróval töltött zsemle karamell öntettel

felvitel dátuma: 2014-10-10 21:21:08       mai nézettség: 1       nézettség: 793
részletes recept
Túróval töltött zsemle karamell öntettel
Hozzávalók 1 személyre:

Zsemle

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl tej
  • 3 dl olaj
  • cukor ízlés szerint (attól függően, hogy édeset vagy sósat készítetek)

Töltelék

hozzávalók / 3 adag

  • 6 db zsemle
  • 25 dkg túró
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek cukor
  • 1 tojás
  • Sűrű, de nem kemény tölteléket kell kapnunk, ha nagyon kemény tejjel hígítsuk.                           

 

Karamell öntet:

Hozzávalók:

-Tetsőleges mennyiségű cukor

-forral utána lehűtött víz

Előkészületi idő: 60 perc


Elkészítés:

Zsemle

Elkészítés:

1 órán át kelesztjük, zsemlényi darabokat szaggatunk belőle és lisztezett deszkán letakarva pihentetjük 30 percig. Tetejét sütés előtt attól függően, hogy édes vagy sós, díszítjük.

Először nagyon ragadósnak tűnik a tészta, de nem kell félni, ilyennek kell lennie.

Sós: tetejét enyhén cukros tejjel megkenjük és durva sóval, szezámmaggal, vagy chilivel szórjuk

Édes: nagyon cukros (szirupot készítünk a tejből) tejjel megkenjük és cukorral megszórjuk (ez majd karamellizálódni fog rajta)

 

Töltelék

elkészítés

  1. A zsemlék tetejét körben kivágjuk, és kiszedjük a belsejét.
  2. Közben a túrót a tejföllel, tojással és a cukrokkal alaposan összekeverjük, és ehhez jöhet a zsömik belseje. Én aprítógépbe teszem, hogy jó krémes legyen.
  3. Újra átkeverjük, és ezzel töltjük meg az üres zsemléket.
  4. Tepsiben szépen felsorakoztatjuk tetejét ismét megkenjük cukros tejjel, megszórjuk cukorral (ez karamellizálódni fog rajta)és sütőben pár perc alatt megsütjük.

Cukrozott tejföllel tálaljuk, én készítettem még hozzá karamell öntetet.

 

 

Karamell öntet:

 

 

Elkészítés:

 

A cukrot edényben megolvasztjuk, vigyázva arra, hogy ne égjen meg, csak karamellizálódjon. Lassan, kicsi adagokban hozzá adagoljuk a vizet (vigyázat habzani fog) amíg a kellő folyósságú és sűrűségű állapotot el nem érjük. Amikor teljesen kihűl és esetleg nagyon besűrűsödik még adhatunk hozzá vizet.

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 trapistam 2014 október 10

-----nagyon finom

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*