Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 1 kedd Hugó névnapja

Főoldal » Sültek / roston étel receptek » Tejfölös zöldségmártás, sült tarja és knédli

felvitel dátuma: 2013-11-17 18:04:26       mai nézettség: 2       nézettség: 2109
részletes recept
Tejfölös zöldségmártás, sült tarja és knédli
Hozzávalók 6 személyre:

Sertés nyakatarja, fűszerkeverék, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma

Mártás:

2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zöldségkocka, feketebors, 1 kk mustár, , 1 kk citrom leve, 2 kk cukor karamellízálva és tejjel felhigítva, 2 dl főzőtejszín, 3 k liszt

Knédli:

50 dkg rétes liszt, 1 tojás, 2 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, ½ tk , 3-3,5 dl víz

Előkészületi idő: 0 perc


Elkészítés:

A tarját befűszerezem és minden oldalán hirtelen megsütöm.
Beleteszem egy üveg sütötálba és rákarikázom a hagymákat. felöntöm vízzel és addig sütöm , míg meg nem puhul és szép piros newm lesz.

Mártás: A sárgarépát és a petrezselymet megpucolom, megmosom és lereszelem.
Beleteszem egy lábasba és felöntöm vízzel. Felforralom, közben beleteszem a zöldség kockát, borsot, sót és megfőzöm.
Ha megfőtt akkor botmixerrel turmixolom és visszateszem a tőzhelyre.
Beleteszem a karamellos tejet, mustárt , citrom levet és felforralom.
Közben a húsról szűrök le levet és beleteszem a mártásba.
A főzőtejszínbe belekeverem a lisztet és ezzel sűrítem a mártást. Kóstolom és ha kell még ízesítem.

Knédli: Tegyük a lisztet egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, majd a tojást is.
Az élesztőt futtassuk fel kevés cukros vízben.
Majd tegyük a felfutott élesztőt a lisztbe, és kezdjük el dagasztani.
A vizet fokozatosan adjuk hozzá, végül csak annyit, hogy kalácstészta állagú tésztát kapjunk.
Érdemes dagasztógéppel dolgozni, mert a knédli akkor igazán , ha legalább 15-20 percig dagasszuk.
Ezt kézzel nehezen bírná az ember.
Ha már a tészta, szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük 2,5 szeresére.
Ha megkelt, lisztezett deszkán vágjuk kb. két egyforma méretű cipóra, amiket a tenyerünk segítségével formázzuk kicsit hosszúkásra, kenyér alakúra. ismét takarjuk le őket ruhával. 

Közben tegyünk egy pároló rendszer aljába vizet kb. az 1/3-áig. nem kell bele.
Forraljuk fel a vizet, majd vegyük alacsonyabb fokozatra.
A párolóedény lyukas részét vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük bele óvatosan az egyik cipót.
Tegyük a vízgőz fölé, és fedjük be lehetőleg domború fedővel, aminek az oldaláról levezetődik a víz, és nem az ételre esik vissza azonnal.
Nagyon fontos, hogy 25 percig ne nyúljunk a knédlihez.
Ha elkészült egy lapos fakanál segítségével emeljük meg két oldalról.
Az olajozásnak köszönhetően nem tapad oda, könnyen kivehető.
Tegyük egy tálcára hűlni.
Utána töröljük ki a lyukas edényt, ismét olajozzuk ki, majd szintén folytassuk ennek a gőzölését is.
A friss knédliket vékonyan kenjünk át olíva olajjal, hogy ne száradjon és ráncosodjon meg a külseje.
Miután már langyosra kihűltek, könnyen szeletelhetők
Melegíteni vagy gőzöléssel, vagy mikrohullámú sütőbe téve lehet. A mikróban 1 percnél tovább ne nagyon tegyük, mert az állagán ez ronthat.

étvágyat hozzá.

Szakács: bildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*