Sertés nyakatarja, fűszerkeverék, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma
Mártás:
2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zöldségkocka, feketebors, 1 kk mustár, só, 1 kk citrom leve, 2 kk cukor karamellízálva és tejjel felhigítva, 2 dl főzőtejszín, 3 k liszt
Knédli:
50 dkg rétes liszt, 1 tojás, 2 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, ½ tk só, 3-3,5 dl víz
A tarját befűszerezem és minden oldalán hirtelen megsütöm.
Beleteszem egy üveg sütötálba és rákarikázom a hagymákat. felöntöm vízzel és addig sütöm , míg meg nem puhul és szép piros newm lesz.
Mártás: A sárgarépát és a petrezselymet megpucolom, megmosom és lereszelem.
Beleteszem egy lábasba és felöntöm vízzel. Felforralom, közben beleteszem a zöldség kockát, borsot, sót és megfőzöm.
Ha megfőtt akkor botmixerrel turmixolom és visszateszem a tőzhelyre.
Beleteszem a karamellos tejet, mustárt , citrom levet és felforralom.
Közben a húsról szűrök le levet és beleteszem a mártásba.
A főzőtejszínbe belekeverem a lisztet és ezzel sűrítem a mártást. Kóstolom és ha kell még ízesítem.
Knédli: Tegyük a lisztet egy dagasztó tálba, adjuk hozzá a sót, majd a tojást is.
Az élesztőt futtassuk fel kevés cukros vízben.
Majd tegyük a felfutott élesztőt a lisztbe, és kezdjük el dagasztani.
A vizet fokozatosan adjuk hozzá, végül csak annyit, hogy kalácstészta állagú tésztát kapjunk.
Érdemes dagasztógéppel dolgozni, mert a knédli akkor igazán jó, ha legalább 15-20 percig dagasszuk.
Ezt kézzel nehezen bírná az ember.
Ha már jó a tészta, szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük 2,5 szeresére.
Ha megkelt, lisztezett deszkán vágjuk kb. két egyforma méretű cipóra, amiket a tenyerünk segítségével formázzuk kicsit hosszúkásra, kenyér alakúra. ismét takarjuk le őket ruhával.
Közben tegyünk egy pároló rendszer aljába vizet kb. az 1/3-áig. Só nem kell bele.
Forraljuk fel a vizet, majd vegyük alacsonyabb hő fokozatra.
A párolóedény lyukas részét vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük bele óvatosan az egyik cipót.
Tegyük a vízgőz fölé, és fedjük be lehetőleg domború fedővel, aminek az oldaláról levezetődik a víz, és nem az ételre esik vissza azonnal.
Nagyon fontos, hogy 25 percig ne nyúljunk a knédlihez.
Ha elkészült egy lapos fakanál segítségével emeljük meg két oldalról.
Az olajozásnak köszönhetően nem tapad oda, könnyen kivehető.
Tegyük egy tálcára hűlni.
Utána töröljük ki a lyukas edényt, ismét olajozzuk ki, majd szintén folytassuk ennek a gőzölését is.
A friss knédliket vékonyan kenjünk át olíva olajjal, hogy ne száradjon és ráncosodjon meg a külseje.
Miután már langyosra kihűltek, könnyen szeletelhetők.
Melegíteni vagy gőzöléssel, vagy mikrohullámú sütőbe téve lehet. A mikróban 1 percnél tovább ne nagyon tegyük, mert az állagán ez ronthat.
Jó étvágyat hozzá.
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.