Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 1 kedd Hugó névnapja

Főoldal » Hús ételek / marha recept » Szürkemarha pörkölt bográcsban

felvitel dátuma: 2014-05-11 10:24:30       mai nézettség: 1       nézettség: 2464
részletes recept
Szürkemarha pörkölt bográcsban
Hozzávalók 12 személyre:
5 kiló marhahús, (ebben az esetben javarészt szürkemarha, kisebb mennyiségben szarvasmarha volt)
1,5 kiló hagyma,
2 fej fokhagyma,
3 db paradicsom
3 db zöldpaprika,
1 db csípős paprika,
2 db alma,
2 dl Vitaprik (sós, darált, enyhén csípős paprika)
4 kanál őrölt pirospaprika,
1 kanál köménymag,
1 kávéskanál só (mivel a Vitaprik eleve sós volt)
1 kávéskanál őrölt bors,
2 dl száraz fehérbor. 
Előkészületi idő: 20 perc


Főzési idő: 180 perc
Elkészítés:
A hagymát megtisztítom, majd félkarikára vágom. (ennél apróbbra nem kell, mert a hosszú főzés alatt úgyis szétfő) A fokhagymát megtisztítom, kés lapjával szétnyomom. A húst megmosom, leöblítem, ma kockákra vágom. Utána ismét átöblítem
A hagymát zsíron elkezdem párolni, enyhén megsózom, majd hozzáadok 1 kanálnyi köménymagot. Azzal együtt kicsit pirítom, majd a fokhagyma negyedét is beleteszem a bográcsba. A húst is hozzátéve, fehéredésig pirítom ( jelen esetben először a szürke marha került a bográcsba, majd mikor az kifehéredett, csak akkor került hozzá a másik féle hús. 5 perc pirítás után felöntöttem 1 deci száraz fehérborral, felöntöttem kevés vízzel, és belekerültek a fagyasztott 3 db paprika, és ugyanennyi paradicsom. a paradicsom egészben, a paprikák csíkozva, mert így lett lefagyasztva. Használhatunk lecsót is.
Hozzáadtam a darált paprikát (Vitaprik, Pritamin) Mivel ez enyhén csípős, ezúttal 1 db csípős paprika került a bográcsba a fagyasztóból, de az is ki lett véve mikor már csak a csumája, és a bőre maradt. Ekkor kóstoltam meg először. Ilyenkor még egyáltalán nincsenek összeérve az ízek, de a sót már érezhetjük, kell- e még bele. Nem kellett. Mivel beszereztem bográcsomhoz egy megfelelő méretű fedőt, azt is rátettem, majd időnként fordítva rajta, egy óráig főztem. Most kavartam meg először, de előtte kihalásztam a paradicsomok közben levált héját. Ismét megkóstoltam, de még csak a szaftját. Újabb főzés következett a fedő alatt, majd forgatások. Fél óra múlva, bátorkodtam egy darab husit is villámra tűzni, és megállapítottam, hogy fél óra, és kész a pöri. Ekkor tettem hozzá az őrölt borsot, és a fokhagyma félretett háromnegyedét, valamint két darab feldarabolt almát. Igen! jól olvassátok, almát! Egy éve annyira ízlett a zsűrinek almával készített  vadpörköltem, hogy a legízletesebb étel díjjal jutalmazták.
Négy kanál őrölt pirospaprikát kevés fehérborral elkevertem, majd azt is hozzáadtam a már fortyogó pörköltléhez. Ekkor nyerte el végleges színét, és ízét a pörkölt, így még egyszer megkóstoltam. Kikértem, elsősorban csípősségéről mások véleményét is, mert nem szerettem volna eltúlozni az erejét. Úgy, ahogy terveztem, pontosan három óra alatt főztem készre bográcsom tartalmát. 
Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*