Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 8 kedd Dénes névnapja

Főoldal » Közepes » Szarvasgombás variációk. 3 recept

felvitel dátuma: 2013-03-06 15:25:45       mai nézettség: 1       nézettség: 3050
részletes recept
Szarvasgombás variációk. 3 recept
Hozzávalók 1 személyre:

Omlett szarvasgombás fűszerolajjal, sárgarépával.

 

Hozzávalók 2 személyre:

5 db tojás, 2 szál sárgarépa,1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. szarvasgombás fűszerolaj, , őrölt bors, apróra vágott petrezselyem zöldje. Ha van friss szarvasgomba, picit reszeljünk a tetejére tálalásnál.

 

Hozzávalók a sertésmájas rizottóhoz, két személyre:

Fél kiló sertésmájból, 1 hagymából, 4 gerezd fokhagymából, 1 dl. száraz fehérborból, 1 ek szarvasgomba olajból, 1 nagy szál  sárgarépából, 2 marék rizsből, 2 dl.  csirke alapléből, petrezselyem zöldből, reszelt sajtból készült.

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával,  szarvasgombás fűszerolajjalhozzávalói:

 

4 tojás, a sütéshez kevés szarvasgombás fűszervaj, 200 g. csiperkegomba, 1 fej hagyma,  3 gerezd fokhagyma, 100 g. napon szárított, olajban eltett paradicsom, 1 dl. száraz fehérbor, só, őrölt bors.

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

 

Tudni kell elöljáróban, hogy barátomtól kaptam 2 kisebb szarvasgombát, 1 üveg szarvasgombás fűszerolajat, és kevés fűszervajat. Pazar ajándék, és néhány felhasználási módját ismertetem ennek a finom fűszernek. mert a szarvasgomba nem alapanyag, hanem fűszer. Így is kell bánni vele! Finoman, óvatosan!

Első alkalommal, omlettet készítettem a szarvasgombával. Hagyományos módon, a tojásokat felverve, de kevés reszelt sárgarépával, és több hagymával, fokhagymával dúsítva. A hozzávalók, az öt tojáson kívül, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, és 1 evőkanálnyi szarvasgombás, fűszerolaj voltak. A reszelt sárgarépa, és a hagyma, fokhagyma, szarvasgombás olajon pirult, majd hozzáöntöttem, a habosra vert tojást. Kicsit sóztam, borsoztam, és apróra vágott petrezselyem zölddel, valamint snidlinggel hintettem meg. Tálaláskor előkerült a reszelő, és a friss szarvasgomba is, így pici reszelék került az étel tetejére. Dupla élvezet, mert szarvasgombás fűszervajjal kent, barnakenyér szeletekkel ettem. Csak a teljes szarvasgombás élmény kedvéért. Már említettem, hogy nem szabad eltúlozni a szarvasgomba fogyasztást, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A határokon belül maradtam, így finom vacsora volt fiamnak, és nekem. Az eddig nem mondtam, hogy párom elhatárolódott a szarvasgomba, minden formában való megjelenésétől, így a család ételeibe - kevés kivételtől eltekintve - nem került ebből, a finom ízből. 

 

Sertésmájas rizottót is készítettem, amibe szintén, a szarvasgomba fűszerolaj volt az egyik mellékszereplő. Vékonyra szelt hagyma, tört fokhagyma pirult az olajon, majd hozzákerült, a csíkokra vágott sertésmáj, és a reszelt répa is. Felöntöttem fehérborral, megborsoztam, és fedő alatt pároltam, a máj megpuhulásáig. Beleszórtam a rizst, és annyi csirke alaplévet öntöttem fel, hogy az egészet ellepje. A rizs megfővéséig szintén fedő alatt párolódott, majd a fedőt levéve hagytam, hogy levét elfője. Kevés petrezselyem zöldje került még bele, valamint tálalásnál reszelt sajttal, és pici reszelt szarvasgombával lett ízesítve.

 

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával,  szarvasgombás fűszerolajjal:

 

A hétvégi főzőcskézésből megmentettem egy kevés gombát. Már akkor tudtam, hogy valami szarvasgombás kaja jön, de volt két napom a gondolkodásra. A polcon sorakozó napon szárított paradicsomokra tekintve rájöttem, hogy a gomba mellett az lesz a másik alapanyag. A harmadik is hamarosan képbe került, így végül tükörtojás készült szarvasgomba vajon, és fehérboros, gomba, napon szárított paradicsommal. 

 
A tökörtojást sütöttem meg először. Kevés szarvasgombás vajon, teflon serpenyőben. Fiam, aki második meósa volt ételemnek, (az első én voltam) meg is jegyezte, hogy különleges íze van a kajának. Finom, és nem kellemetlen! A tojások elkészülte után (a tojások közepét kicsit lágyra hagytam)  ugyanabban a serpenyőben folytattam. 

A nyáron eltett napon szárított paradicsomot fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban őriztem eddig, és ebből az olajból öntöttem 1 kanálnyit a serpenyőbe. Ebbe került a vékony szeletekre vágott 1 fej hagyma, 3 gerezd aprított fokhagyma, kevés só, őrölt bors valamint a napon szárított paradicsom. Kevés párolás után hozzákerült a szeletekre vágott 20 dekányi gomba is, majd felöntöttem 1 deci száraz fehérborral. Fedő alatt pároltam tovább, míg a szárított paradicsom fel nem vett egy keveset a léből. A végén a fedőt levéve hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön a szaft. 

Tálalásnál, pici szarvasgombát reszeltem a tojásra, és így volt teljes az összhang. Finom vacsora sikeredett belőle!

 

Blogom linkjére kattintva, mégtöbb, szarvasgombáról szóló infót találhatsz:

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/03/variaciok-szarvasgombara.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*