25 dkg rizs
8 dl tej
5 dkg vaj
1 egész citrom reszelt héja
fél citrom leve
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 evőkanálnyi aszalt-szilva, vagy mazsola
csipet só (a tojásfehérje felveréséhez)
Tálaláshoz:
lekvár, porcukor, fahéj
A tejet felrakjuk a tűzhelyre, s megmelegítjük. Közben a 2 csomag (1 doboz) rizst kibontunk, szűrőn jól átmossuk, majd beleszórjuk a tejbe. Beleszórjuk az aszalt-szilvát, a kristálycukor felét, s gyakran kevergetjük.
Amikor már felforrt, akkor lerakjuk takarékra, rárakjuk a fedőt. Néha azért megkeverjük, nehogy leégjen.
Ha már megpuhult a rizs, akkor elzárjuk alatta a gázt, levesszük róla a fedőt, s megvárjuk, hogy langyosra hűljön. (Kb. 30 percig kell főzni takarék lángon.)
Közben a vajat kicsit felmelegítjük, a 2 db tojás sárgájához keverjük, rászórjuk a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és a fél citrom levét.
A tojásfehérjét a pici sóval keményre felverjük, s a vajas keverékhez adjuk. Majd ezt az egészet a rizshez keverjük.
Egy kb. 35x20 cm-es jénait kikenünk étolajjal, s beleöntjük a megfőtt rizst.
180 C-fokos előmelegített sütőbe rakjuk a jénait kb. 40 percre. Félidőben kivesszük, s átfordítjuk a tepsit, hogy a belső oldala legyen kívül, így egyformán átsül.
Utána elzárjuk a gázt, s kivesszük a jénait. Felkockázzuk a rizsfelfujtat s tálalhatjuk.
Lekvárral, porcukorral, és fahéjjal is tálalhatjuk, ki hogy szereti.
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.