Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 1 kedd Hugó névnapja

Főoldal » Hús ételek / marha recept » Raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból

felvitel dátuma: 2013-04-24 12:20:56       mai nézettség: 2       nézettség: 1893
részletes recept
Raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból
Hozzávalók 12 személyre:

20 literes bográcshoz:

Kb 20 dkg mangalicaszalonna, (lehet más zsiradékkal is helyettesíteni)

2 kiló marhalábszár felcsíkozva,

3 csokor újhagyma, (kettő az elején, 1 a többi zöld fűszer hozzáadásakor)

 pár gerezd fokhagyma szétnyomva, felvágva,

1 doboz (500 g.) paradicsompüré,

10 szál sárgarépa,

 2 kiló krumpli,

2 kiló fagyasztott zöldbab,

1 nagyobb csokor petrezselyem, és kapor zöld, snidling a tálaláshoz, díszítéshez

1 vödör (850 g) tejföl, 1 ek. liszt a habaráshoz,

őrölt pirospaprika 4 evőkanállal,

 1 kis zacskó őrölt bors, ugyanennyi őrölt kömény,

 néhány szelet friss, csípős zöldpaprika,

1 szál szeletelt gyulai kolbász.

 Kevés savanyúságlé, vagy kevés ecet,

½ dl pálinka, a flambírozáshoz.

Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:

Mangalica szalonna lett csíkozva, majd a kisült zsírján újhagyma lett rövid ideig párolva. A zöldjével együtt, szépen felkarikázva. Tudjátok, hogy a zöldje néhány ételt varázslatossá tesz? A vöröshagymánál, lényegesen lágyabb az íze, és különösen levesekbe kitűnő, mert hamar szétfő. Kevéske fokhagyma is ment hozzá, majd jött a csíkozott marhalábszár. A husi is lett egy kicsit pirítva, majd birspálinka lett locsolva. Ez, azonnal meg is lett gyújtva. Mivel bográcsban főtt, szabadtűzön, vigyázni kell, mert akár magától is lángra kaphat. Ne öngyújtóval próbáljuk meggyújtani, mert biztos a szőrtelenítés! Hosszabb pálcával gyújtottuk meg, és néhány másodperc alatt kész is lett a flambírozás. Közben félkarikára vágott répa lett előkészítve, és ment az üstbe párolódni. Ezek után fel lett öntve vízzel, lényegesen többel, mint ami ellepi. Így, egy darabig főzni kell a húst, mert a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul. Közben, krumpli lett kisebb kockákra vágva. 1 doboz paradicsompüré is ment a lébe, valamint , bors, őrölt kömény is. Őrölt pirospaprika is lett hozzáadva, két kanállal. Friss, vagy fagyasztott zöldbab is kerülhet bele, de ebben az esetben fagyottat tettünk hozzá. Kis idő múltán, beletettük a krumplit is, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyem zöldet, és ismét került a bográcsba vékony karikákra vágott újhagyma is. Ekkor tettük hozzá a karikára vágott gyulai kolbászt is, nem túl sokat. Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgattunk a bográcsba egy decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, tejfölös habarással, kicsit sűrítettük.

A végén, a tálaláskor, snidlinggel szórtuk meg, és frissen sült bucival tálaltuk.

A megszokott módon, erről is írtam blogoldalamon:

http://gasztropajtibogracsa.blogspot.hu/2013/04/raguleves-kicsit-palocosan-nagyon.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*