20 literes bográcshoz:
Kb 20 dkg mangalicaszalonna, (lehet más zsiradékkal is helyettesíteni)
2 kiló marhalábszár felcsíkozva,
3 csokor újhagyma, (kettő az elején, 1 a többi zöld fűszer hozzáadásakor)
pár gerezd fokhagyma szétnyomva, felvágva,
1 doboz (500 g.) paradicsompüré,
10 szál sárgarépa,
2 kiló krumpli,
2 kiló fagyasztott zöldbab,
1 nagyobb csokor petrezselyem, és kapor zöld, snidling a tálaláshoz, díszítéshez
1 vödör (850 g) tejföl, 1 ek. liszt a habaráshoz,
őrölt pirospaprika 4 evőkanállal,
1 kis zacskó őrölt bors, ugyanennyi őrölt kömény,
néhány szelet friss, csípős zöldpaprika,
1 szál szeletelt gyulai kolbász.
Kevés savanyúságlé, vagy kevés ecet,
½ dl pálinka, a flambírozáshoz.
Mangalica szalonna lett csíkozva, majd a kisült zsírján újhagyma lett rövid ideig párolva. A zöldjével együtt, szépen felkarikázva. Tudjátok, hogy a zöldje néhány ételt varázslatossá tesz? A vöröshagymánál, lényegesen lágyabb az íze, és különösen levesekbe kitűnő, mert hamar szétfő. Kevéske fokhagyma is ment hozzá, majd jött a csíkozott marhalábszár. A husi is lett egy kicsit pirítva, majd birspálinka lett rá locsolva. Ez, azonnal meg is lett gyújtva. Mivel bográcsban főtt, szabadtűzön, vigyázni kell, mert akár magától is lángra kaphat. Ne öngyújtóval próbáljuk meggyújtani, mert biztos a szőrtelenítés! Hosszabb pálcával gyújtottuk meg, és néhány másodperc alatt kész is lett a flambírozás. Közben félkarikára vágott répa lett előkészítve, és ment az üstbe párolódni. Ezek után fel lett öntve vízzel, lényegesen többel, mint ami ellepi. Így, egy darabig főzni kell a húst, mert a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul. Közben, krumpli lett kisebb kockákra vágva. 1 doboz paradicsompüré is ment a lébe, valamint só, bors, őrölt kömény is. Őrölt pirospaprika is lett hozzáadva, két kanállal. Friss, vagy fagyasztott zöldbab is kerülhet bele, de ebben az esetben fagyottat tettünk hozzá. Kis idő múltán, beletettük a krumplit is, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyem zöldet, és ismét került a bográcsba vékony karikákra vágott újhagyma is. Ekkor tettük hozzá a karikára vágott gyulai kolbászt is, nem túl sokat. Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgattunk a bográcsba egy decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, tejfölös habarással, kicsit sűrítettük.
A végén, a tálaláskor, snidlinggel szórtuk meg, és frissen sült bucival tálaltuk.
A megszokott módon, erről is írtam blogoldalamon:
http://gasztropajtibogracsa.blogspot.hu/2013/04/raguleves-kicsit-palocosan-nagyon.html
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.