Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » Hús ételek / egyéb recept » pulykahús-gombóc paradicsomszósszal

felvitel dátuma: 2013-04-03 19:00:00       mai nézettség: 1       nézettség: 1778
részletes recept
pulykahús-gombóc paradicsomszósszal
Hozzávalók 6 személyre:

 

A húsgombóchoz kell 1 kg darált pulykahús, 1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve, 1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve, pár gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt piros paprika, , őrölt bors, ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.

 

A mártáshoz: 1 doboz 500 g. paradicsomszósz, kevés , őrölt bors, pár gerezd szétnyomott fokhagyma, bazsalikom, oregánó, kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.

2 kg krumpli.

Előkészületi idő: 30 perc


Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:

 

A paradicsomos húsgombóc, viszonylag egyszerű étel, könnyű elkészíteni, de másokkal ellentétben,  mi pulykahúsból készítettük. (A többes szám, nem véletlen, mert általában, feleségemmel együtt főzünk.) A pulykahús, kevésbé zsíros, mint a sertés, és ez az étel megkívánja, hogy ne ússzon zsír a tetején. A szaftosságát, biztosítja paradicsommártás.

A gombócokat, külön főztem. Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt. A gombócokat a hozzávalókból, összegyúrjuk. A hozzávalók, megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével, de külön felsorolásra kerülnek. Az összegyúrt húsgombócokat megfőzzük. Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele. A rizst, pedig a pulykahús, rövidebb ideig történő főzése miatt főztem elő. Ha sertéshússal csináljuk a gombócokat, elő sem kell főzni a rizst.

A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek. Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz. Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott fokhagymát. Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet adunk egy kis edénybe, a szószból kivett kis mennyiséggel, csomómentesre keverve, behabarjuk. ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni. 

Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is. A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel. 

Mikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is. Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként!

 

Blogbejegyzést is írtam róla, amit itt láthatsz:

 

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu/2013/04/pulykahus-gomboc-paradicsommartassal.html

Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*