45 dkg (450 g...) liszt (finomliszt-rétesliszt, fele-fele arányban)
3 dl tej
1,5 dkg élesztő
5 dkg cukor...
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
A töltelékhez:
15 dkg házi nugeta vagy buktába való lekvár (minél sűrűbb, annál jobb)
A sütés előtt és után: 2 tojás sárgája
2 ek víz
5 dkg kristálycukor
Langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a sóval. Egy mélyedést készítünk a közepére, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a vajat, és az egészből egy lágy tésztát dagasztunk. A tálat és a tészta tetejét meghintjük egy kis liszttel, és ruhával letakarva kelesztjük egy órán át, vagy amíg a tészta duplájára nem kel.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, vagy zsírral.
A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, majd elnyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra. Hosszúkás, kb 12 x 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.
Minden téglalap közepére helyezünk egy lekvárcsíkot, és a tészta két végét ráhajtjuk, majd az egészet feltekerjük. Avval a felével rakjuk a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az kerül alulra. Szorosan egymás mellé rakjuk őket, de akkor sincs probléma, ha úgy jön ki a lépés, hogy távolabbra kerülnek egymástól.
Letakarjuk a tepsit egy ruhával, és 40 percig kelesztjük a buktákat.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok).
Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkenjük a két tojás sárgájával, és a sütőbe toljuk. Sütjük kb. 30 percig.
Amikor kész, kivesszük a sütőből, és egy tálkában összekeverjük a 2 ek vizet az 5 dkg kristálycukorral, és ezzel megkenjük a sütemények tetejét
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.