Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » Nehéz » Mézeskalács házikó

felvitel dátuma: 2018-11-05 20:52:00       mai nézettség: 2       nézettség: 2110
részletes recept
Mézeskalács házikó
Hozzávalók 5 személyre:

1 kg liszt

2 evőkanál kakaópor

3 teáskanál szódabikarbóna

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

30 dkg porcukor

30 dkg vaj

3 dl méz

3 egész tojás


Hozzávalók a ragasztáshoz, díszítéshez:

1 tojásfehérje

kb. 25 dkg porcukor

1 mokkáskanál citromlé

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál).

A mézbe beleteszünk fél kocka vajat és mikróba tesszük.

Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad.
Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát. 
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. 
Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl).
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.

Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, tetejét, kerítést.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. 

Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik

sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.
Ha még 
ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. 

Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát és rárakjuk a kivágott papírokat, s késsel körülvágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta.
Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei. 150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig.
Utána kivesszük a sütőből és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.

Amíg hűl a tészta, addig összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral.
Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.

Csak már amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor kidíszítjük. 
Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, 
de ez nem fontos.

Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk.

Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát. 

A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell és amikor szép aranybarna, akkor kész. 

A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is.
K
idíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje.
Így kicsit megkeményszik a figura.
Ha már megkeményedett a figura és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyag tálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyag dobozba, a tetejét rárakjuk, s ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, s itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak, viszont az almát ahogy megpuhulnak a figurák, kivesszük a tálból, mert 3-4 nap után megpenészednek.

A házikókat pedig egy tálra rakjuk, s úgy az asztalra tesszük díszítésként.

Én január végéig szoktam díszíteni ezekkel a házikókkal a lakást.

Szakács: Katrin


Film link: http://www.live-natural.hu/blog/170_Mezeskalacs-haziko.html

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*