1 kg liszt
2 evőkanál kakaópor
3 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg vaj
3 dl méz
3 egész tojás
Hozzávalók a ragasztáshoz, díszítéshez:
1 tojásfehérje
kb. 25 dkg porcukor
1 mokkáskanál citromlé
A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál).
A mézbe beleteszünk fél kocka vajat és mikróba tesszük.
Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad.
Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát.
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket.
Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl).
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.
Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, tetejét, kerítést.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk.
Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik
sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.
Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát és rárakjuk a kivágott papírokat, s késsel körülvágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta.
Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei. 150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig.
Utána kivesszük a sütőből és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.
Amíg hűl a tészta, addig összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral.
Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.
Csak már amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor kidíszítjük.
Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, de ez nem fontos.
Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk.
Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát.
A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell és amikor szép aranybarna, akkor kész.
A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is.
Kidíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje.
Így kicsit megkeményszik a figura.
Ha már megkeményedett a figura és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyag tálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyag dobozba, a tetejét rárakjuk, s ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, s itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak, viszont az almát ahogy megpuhulnak a figurák, kivesszük a tálból, mert 3-4 nap után megpenészednek.
A házikókat pedig egy tálra rakjuk, s úgy az asztalra tesszük díszítésként.
Én január végéig szoktam díszíteni ezekkel a házikókkal a lakást.
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.