Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » Nehéz » Mézes zserbó Mamitól

felvitel dátuma: 2015-10-20 22:36:19       mai nézettség: 2       nézettség: 2478
részletes recept
Mézes zserbó Mamitól
Hozzávalók 12 személyre:

Hozzávalók:

A lapokhoz 
50 dkg liszt,
 16 dkg cukor
4 evőkanál  olvasztott méz
6 dkg házi  zsír
2 egész  tojás,
 1 kávéskanál szódabikarbóna,
 4 evőkanál tejföl

 

 A krémhez:

 

 4 dl tej
1 evőkanál  búzadara, 
25 dkg margarin,
 25   dkg cukor, 
2 cs. vaníliás cukor, 
2  tojás sárgája, 
20 dkg baracklekvár

1 cs vaníliás puding

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 5 perc

Elkészítés:

Ezt a receptet Drága Anyukám ,kézzel írt receptes füzetéből pötyögtettem le .

Nagy emlék mert sajnos őt már nem tudom megkérdezni ,hogy milyen süteményt készít nekünk. Nagyon finomakat sütött mindig ,ezért most is bízom a finom receptjében .

 A  hozzávalókból  félkemény tésztát gyúrok úgy, hogy a tejfölt  fokozatosan adom hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe  elkeverem

Van aki tejjel készíti ,de tejföllel sokkal puhább a tészta .

 

A gyúrt tésztát  4 felé osztom, 15 percig pihentetem. Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom 25x33 méretű  tepsi papírozott  hátuljára helyezem őket és előmelegített sütőben 180 fokon 5 perc alatt  megsütöm mind a 4 lapot. Nagyon kell vigyázni mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok.

 

A tejet hidegen elkeverem a búzadarával,és csomómentesre a pudinggal  majd a 2 tojás sárgáját a cukor felével  kihabosítom és a vaníliás cukor hozzáadásával  óvatosan a tejes pudinghoz adom. Az így elkevert elegyet sűrű krémmé főzöm. Ha kész hagyom  kihűlni.

Amíg hűl kikeverem a margarint a cukor másik felével  és  a másik vaníliás cukorral, majd hozzáadom kisebb adagokban a langyosra hűlt krémet  és simára keverem.

 

Összeállítás

A tölteléket két egyenlő részre osztom, az 1. lapra rákenem a krém felét, erre helyezem a 2. lapot, majd megkenem lekvárral. Erre következik a 3. lap amit szintén megkenek a krém másik felével. Tetejére helyezem a 4. lapot és bevonom olvasztott csokoládéval.

Ezen annyit változtattam hogy Mamikám receptjében a teteje porcukorral van meghintve .

 

A csoki máz el is maradhat, porcukorral megszórva is igen finom.

Olvasztott csokoládé készítése

 

A tábla  csokoládét összetörjük ,rakunk rá 2 evőkanál kakaót és 2 evőkanál cukrot és 3 evőkanál étolajat

Víz gőz felett olvasztjuk folyamatos keveréssel

Végig csak takarék lángon szabad a csokoládét olvasztani.

Ha melegítés közben a csokoládé mégis túlmelegedne akkor le kell venni a gőzről és hagyni kell egy kicsit hűlni, majd visszatenni, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ha az olvasztott csokoládét túl sűrűnek érezzük, akkor hígítani kell még egy kis étolajjal. Ha kész azonnal ráönthetjük a süteményre.

A csokoládéval bevont süteményt hagyjuk jól kihűlni. Akkor a legfinomabb  ha 2 napot áll legalább, mert a lapok addigra meggyengülnek és csak azután szeleteljük, csak is  vízbe mártott késsel.

Nagyon finom sütemény ,igazán nagy kedvenc .

Köszönöm Anyukám  ezt a remek receptet neked.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*