Hozzávalók:
A lapokhoz :
50 dkg liszt,
16 dkg cukor,
4 evőkanál olvasztott méz,
6 dkg házi zsír,
2 egész tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
4 evőkanál tejföl
A krémhez:
4 dl tej,
1 evőkanál búzadara,
25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
2 cs. vaníliás cukor,
2 tojás sárgája,
20 dkg baracklekvár
1 cs vaníliás puding
Ezt a receptet Drága Anyukám ,kézzel írt receptes füzetéből pötyögtettem le .
Nagy emlék mert sajnos őt már nem tudom megkérdezni ,hogy milyen süteményt készít nekünk. Nagyon finomakat sütött mindig ,ezért most is bízom a finom receptjében .
A hozzávalókból félkemény tésztát gyúrok úgy, hogy a tejfölt fokozatosan adom hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe elkeverem.
Van aki tejjel készíti ,de tejföllel sokkal puhább a tészta .
A gyúrt tésztát 4 felé osztom, 15 percig pihentetem. Ezután lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom 25x33 méretű tepsi papírozott hátuljára helyezem őket és előmelegített sütőben 180 fokon 5 perc alatt megsütöm mind a 4 lapot. Nagyon kell vigyázni mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok.
A tejet hidegen elkeverem a búzadarával,és csomómentesre a pudinggal majd a 2 tojás sárgáját a cukor felével kihabosítom és a vaníliás cukor hozzáadásával óvatosan a tejes pudinghoz adom. Az így elkevert elegyet sűrű krémmé főzöm. Ha kész hagyom kihűlni.
Amíg hűl kikeverem a margarint a cukor másik felével és a másik vaníliás cukorral, majd hozzáadom kisebb adagokban a langyosra hűlt krémet és simára keverem.
Összeállítás
A tölteléket két egyenlő részre osztom, az 1. lapra rákenem a krém felét, erre helyezem a 2. lapot, majd megkenem lekvárral. Erre következik a 3. lap amit szintén megkenek a krém másik felével. Tetejére helyezem a 4. lapot és bevonom olvasztott csokoládéval.
Ezen annyit változtattam hogy Mamikám receptjében a teteje porcukorral van meghintve .
A csoki máz el is maradhat, porcukorral megszórva is igen finom.
Olvasztott csokoládé készítése
A tábla csokoládét összetörjük ,rakunk rá 2 evőkanál kakaót és 2 evőkanál cukrot és 3 evőkanál étolajat
Víz gőz felett olvasztjuk folyamatos keveréssel
Végig csak takarék lángon szabad a csokoládét olvasztani.
Ha melegítés közben a csokoládé mégis túlmelegedne akkor le kell venni a gőzről és hagyni kell egy kicsit hűlni, majd visszatenni, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ha az olvasztott csokoládét túl sűrűnek érezzük, akkor hígítani kell még egy kis étolajjal. Ha kész azonnal ráönthetjük a süteményre.
A csokoládéval bevont süteményt hagyjuk jól kihűlni. Akkor a legfinomabb ha 2 napot áll legalább, mert a lapok addigra meggyengülnek és csak azután szeleteljük, csak is vízbe mártott késsel.
Nagyon finom sütemény ,igazán nagy kedvenc .
Köszönöm Anyukám ezt a remek receptet neked.
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.