Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 19 szombat Emma névnapja

Főoldal » magam nyújtotta széles metélt friss spenóttal

felvitel dátuma: 2013-08-11 23:13:23       mai nézettség: 1       nézettség: 1289
részletes recept
magam nyújtotta széles  metélt friss spenóttal
Hozzávalók 2 személyre:

a friss tésztához:

minden tojáshoz, 10 dkg liszt (nálam BL 55) és 1 csipet .

az aktuális mennyiség:
3 egész tojás, 30 dkg liszt, 3 csipet ( a fiam étvágya miatt,amúgy személyenként 1 tojás volna a mérvadó)

Spenótos mártása:

evőkanál olíva olaj, 3 dundi fokhagymagerezd apritva, 25 dkg friss spenót, 1 evőkanál szeletelt mandula, , bors, majd ha a tészta is belekerült 1 dl tejszín
ízlés szerint parmezán.. vagy más sajt.. 

Előkészületi idő: 15 perc


Főzési idő: 8 perc
Elkészítés:

a tésztához aprítógépbe ütjük a tojásokat, rászórjuk a lisztet, és a sót. Szakaszos üzemeléssel morzsává "aprítjuk".. a morzsát, kiborítjuk, egy gombóccá összeállítjuk- gyúrni nem kell .. azt elvégzi a tésztanyújtógép- boldog vagyok, hogy nagymamám gépe nálam öröklődik, s dolgozik tovább.. ( ha nincs akkor sajnos ki kell dagasztani).. géppel 1-es résen ( a legnagyobb) a gombócot áthajtjuk ( szaggatott lesz még).. majd a kapott lapot félbehatjuk (lisztezés nélkül) és újra áthajtjuk a gépen... öszesen 5x ismételjük ezt meg.. majd 7-es vagy aki a vastagabb harapható tésztát kedveli 6.oson letekeri.. egy hosszú tésztacsíkká..  25 cmként.. 4be hajtom a lapot- ekkor már lisztezve, és ezeket a hajtogatott darabokat szeletelem cm-széles szálakká... így kapok 25 cm hosszú 1 cm széles metéltet. amit azonnal vetek is ( ha mind megvan) sós, pici olajjal a tetején buzogó vízbe.. ha 7-esen hajtottad 6 perc, ha 6-oson, akkor 8 perc kell a főzésnek... 

közben készül a fogadó mártás.. egy nagyobb edényben (hogy a tészta is beleférjen).. 3 ek olíván futtatom meg az aprított 3 dundi fokhagymt, majd rávetem a nyers, mosott, tisztitott spenótot.. sózom, borsozom, hagyom, hogy összeessen, majd megszórom a mandulával, és addig párolom, míg a tészta leszűrve meg nem érkezik. ekkor frissen azonnal felöntöm 1 dl tejszínnel.. még egy kis bors (ízlés szerint)..addig hevítjük, mig a tejszín kissé felszívódik..(1percazaz  mártásossá válik.. majd megszórom parmezánnal..  azonnal kitálalom, dekorálhatom színes paradicsomokkal, mint most.. majd pár csepp olívaolajjal még meghintem.. villát adok mellé, s kívánok étvágyat..  a tésztakészítés ebben a formában negyed óra ,a főzés pedig meg.. van 8-10 perc alatt

Szakács: Gyomros Kata


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*