a friss tésztához:
minden tojáshoz, 10 dkg liszt (nálam BL 55) és 1 csipet só.
az aktuális mennyiség:
3 egész tojás, 30 dkg liszt, 3 csipet só ( a fiam jó étvágya miatt,amúgy személyenként 1 tojás volna a mérvadó)
Spenótos mártása:
3 evőkanál olíva olaj, 3 dundi fokhagymagerezd apritva, 25 dkg friss spenót, 1 evőkanál szeletelt mandula, só, bors, majd ha a tészta is belekerült 1 dl tejszín
ízlés szerint parmezán.. vagy más sajt..
a tésztához aprítógépbe ütjük a tojásokat, rászórjuk a lisztet, és a sót. Szakaszos üzemeléssel morzsává "aprítjuk".. a morzsát, kiborítjuk, egy gombóccá összeállítjuk- gyúrni nem kell .. azt elvégzi a tésztanyújtógép- boldog vagyok, hogy nagymamám gépe nálam öröklődik, s dolgozik tovább.. ( ha nincs akkor sajnos ki kell dagasztani).. géppel 1-es résen ( a legnagyobb) a gombócot áthajtjuk ( szaggatott lesz még).. majd a kapott lapot félbehatjuk (lisztezés nélkül) és újra áthajtjuk a gépen... öszesen 5x ismételjük ezt meg.. majd 7-es vagy aki a vastagabb harapható tésztát kedveli 6.oson letekeri.. egy hosszú tésztacsíkká.. 25 cmként.. 4be hajtom a lapot- ekkor már lisztezve, és ezeket a hajtogatott darabokat szeletelem cm-széles szálakká... így kapok 25 cm hosszú 1 cm széles metéltet. amit azonnal vetek is ( ha mind megvan) jó sós, pici olajjal a tetején buzogó vízbe.. ha 7-esen hajtottad 6 perc, ha 6-oson, akkor 8 perc kell a főzésnek...
közben készül a fogadó mártás.. egy nagyobb edényben (hogy a tészta is beleférjen).. 3 ek olíván futtatom meg az aprított 3 dundi fokhagymt, majd rávetem a nyers, mosott, tisztitott spenótot.. sózom, borsozom, hagyom, hogy összeessen, majd megszórom a mandulával, és addig párolom, míg a tészta leszűrve meg nem érkezik. ekkor frissen azonnal felöntöm 1 dl tejszínnel.. még egy kis bors (ízlés szerint)..addig hevítjük, mig a tejszín kissé felszívódik..(1perc) azaz mártásossá válik.. majd megszórom parmezánnal.. azonnal kitálalom, dekorálhatom színes paradicsomokkal, mint most.. majd pár csepp olívaolajjal még meghintem.. villát adok mellé, s kívánok jó étvágyat.. a tésztakészítés ebben a formában negyed óra ,a főzés pedig meg.. van 8-10 perc alatt
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.