Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 12 szombat Gyula névnapja

Főoldal » 100 éves étel receptek » Húsgombóc paradicsomszósszal

felvitel dátuma: 2015-04-04 19:11:36       mai nézettség: 1       nézettség: 898
részletes recept
Húsgombóc paradicsomszósszal
Hozzávalók 6 személyre:
A húsgombóchoz kell:
1 kg darált pulykahús
1 csupor rizs félkeményre (al dente) főve
1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva, de inkább reszelve
pár gerezd fokhagyma, 
1 tojás, 
1 mokkáskanál őrölt piros paprika, 
só, őrölt bors, 
ízlés szerint friss, vagy szárított bazsalikom.
 
A mártáshoz: 
1 doboz 500 g. paradicsomszósz, 
kevés só, őrölt bors, 
pár gerezd szétnyomott fokhagyma,
bazsalikom, oregánó, 
kevés liszt, vagy keményítő a sűrítéshez.
 
2 kg krumpli.
Előkészületi idő: 20 perc


Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:
A gombócokat, külön főztem. Bele lehetne főzni a paradicsomszószba is, de így szebb lesz a tálalásnál, és semmivel sem igényel több időt. A gombócokat a hozzávalókból, összegyúrjuk. A hozzávalók, megegyeznek a töltött káposzta, vagy a töltött paprika húsos töltelékével, de külön felsorolásra kerülnek. Az összegyúrt húsgombócokat megfőzzük. Mivel előfőzött rizst használunk, nem kell túl hosszú ideig vesződni vele. A rizst, pedig a pulykahús, rövidebb ideig történő főzése miatt főztem elő. Ha sertéshússal csináljuk a gombócokat, elő sem kell főzni a rizst.
 
A paradicsomszószt is elkészítjük, míg a gombócok főnek. Papírdobozos paradicsompürét használunk, ez elég sűrű, és megfelelően híg is a mártáshoz. Apróra vágott bazsalikom, oregánó leveleket, vagy szárított, morzsolt fűszert teszünk a forrásban lévő paradicsomlébe, valamint nagyon apróra vágott fokhagymát. Ha túl lazának találjuk a szószt, kevés lisztet adunk egy kis edénybe, a szószból kivett kis mennyiséggel, csomómentesre keverve, behabarjuk. Ezzel a módszerrel, megfelelő sűrűségűre tudjuk főzni
 
Ezalatt megfőttek a gombócok, és ahogy kivettük őket, ugyanabban a forró vízben, megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit is. A vízhez, most adunk egy kevés sót is, mert a krumpli, sokat vesz fel. 
 
Mikor a krumpli is megfőtt, akár tálalhatunk is. Ha van a kertben, vagy az ablakpárkányon friss bazsalikomlevél, feltétlenül tegyünk a tányérra díszítésként!
Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*