Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 1 kedd Hugó névnapja

Főoldal » Hús ételek / borjú recept » Borjú raguleves krumpligombóccal

felvitel dátuma: 2018-02-20 08:31:11       mai nézettség: 1       nézettség: 1765
részletes recept
Borjú raguleves krumpligombóccal
Hozzávalók 4 személyre:

Leves:
1 ek sertészsír
1 kisebb hagyma apró kockára vágva
2 gerezd fokhagyma reszelve
60 dkg borjú lapocka vékony csíkokra vágva
krumplilé
2 sárgarépa karikákra vágva
1 fehérrépa karikákra vágva
1 darabka zeller kisebb kockákra vágva
1,5 l víz
2 dl tejföl
1 ek liszt
3 mk só (vagy ételízesítő)
1 babérlevél
1 mk tárkony
fél mk őrölt bors.

A gombóc tésztája:
40 dkg burgonya
1 mk só
15 dkg liszt
1 tojás
diónyi vaj.

Előkészületi idő: 40 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:

Leves:

A hagymát forró zsiradékra tesszük, majd a lángot kisebbre véve megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, kb. egy percig pároljuk együtt kavargatás közben, majd rátesszük a húst, kissé megpirítjuk, hogy világosabb kérget kapjon. Felöltjük a krumplilével csak annyival, hogy épp ellepje a húst.
Amikor felforr, hozzáadjuk a sót, a babérlevelet, a tárkonyt és a borsot, időnként megkavargatjuk.
Addig főzzük, amíg a hús félig megpuhult (kb. 50 perc). Ekkor felöntjük a vízzel.
Amikor felforrt, belerakjuk a sárgarépát, fehérrépát és a zellert.
Tovább főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul (kb. 50 perc). 
Amíg fő, elkészítjük a gombócokat.
A tejfölben a lisztet csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele a levest.
Amikor ismét felforrt a leves, beletesszük a krumpligombócokat.
Amikor a gombócok megfőttek, feljönnek a leves tetejére.
Ilyenkor még egy-két percig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a lángot, mert el is készült.

Krumpli gombóc:

A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük a levét, rádobjuk a vajat, majd jól áttörjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet, elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk langyosra hűlt, áttört burgonyát, a tojás, és összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet fokozatosan gyúrjuk hozzá, attól függően, hogy a burgonya mennyi lisztet vesz föl.
Ha már nem ragad a tészta, akkor lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
A tésztából kis golyókat formálunk, és lisztezett tányérra rakjuk, amíg a levest előkészítjük.

Szakács: Ilike


Film link: https://www.facebook.com/761309293944532/photos/pcb.1792320967510021/1792320807510037/?type=3&theater&ifg=1

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*