1 rúd bejglihez:
25 dkg gesztenyeliszt
5 dkg darált mandula
1 kk szódabikarbóna
1 db egész tojás
1 db tojásfehérje
5 dkg puha kókuszzsír
1,5 dl víz
15 g útifűmaghéj
Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
10 dkg puha kókuszzsír
7 dkg eritrit porrá őrölve
1 db citrom reszelt héja
10 dkg aszalt szilva apróra vágva
Diós töltelék:
20 dkg dióbél
7 dkg kókuszzsír
1 púpos tk reszelt narancshéj
7 dkg eritrit porrá őrölve
10 dkg mazsola
és amit még jónak látunk
A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy nagy tálban. Az útifűmaghéjat kimérjük egy kisebb tálkába, majd a vizet ráöntjük, és addig hagyjuk pihenni, amíg az egész egy kocsonyás zselévé áll össze (ez adja majd a tészta szívét-lelkét, ettől lesz szépen nyújtható!).Ha összeállt az útifűmaghéj-zselénk, akkor hozzáadjuk a nagy tálban lévő száraz alapanyagokhoz, beleütjük az egy egész tojást és az egy tojásfehérjét, végül a kókuszzsírral az egészet jó alaposan összegyúrjuk. Amikor az egynemű tésztából egy nagy gombóc kerekedik, akkor két szilikonos sütőpapír közé tesszük, és sodrófával kinyújtjuk.Kb. fél cm vastagságú, téglalap alakú tésztalapra törekedjünk.Ha ezzel elkészültünk, a tölteléket szétterítjük rajta. (A szélekhez kevesebb kerüljön, hogy a feltekerés során ne potyogjon ki a tészta közül!)Mákos töltelék: A mákot és a kókuszzsírt aprítógépben krémesítjük, majd hozzáadjuk a kávédarálóban porrá őrölt eritritet és a reszelt citromhéjat.Megkenjük vele a bejglitésztát, és rászórjuk az apró darabokra vágott aszalt szilvát. Ezután feltekerjük a bejglit az alatta lévő sütőpapír segítségével.Vagy készíthetjük diós töltelékkel: A dióbelet és a kókuszzsírt aprítógépben összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kávédarálóban porrá őrölt eritritet és a reszelt narancshéjat.Megkenjük vele a bejglitésztát, és rászórjuk a mazsolát. Ezután feltekerjük a bejglit az alatta lévő sütőpapír segítségével.A bejglit a sütőpapírral együtt a tepsibe fektetjük, néhány helyen beleszúrunk egy vastagabb szívószállal, hogy a gőz könnyen távozni tudjon, és ne nyomja szét a tésztát, majd megkenjük a tetejüket a megmaradt tojássárgájával, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, csak azután szeleteljük!A kiszáradás elkerülésére bugyoláljuk a bejgli rudat konyharuhába, majd tegyük egy műanyag zacskóba. Az ünnepek előtt jóval korábban el lehet készíteni, le lehet fagyasztani, majd fogyasztás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztani.
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.