Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 1 kedd Hugó névnapja

Főoldal » Hal ételek recept » Algyői filézett Ponty halászlé

felvitel dátuma: 2015-08-03 18:13:44       mai nézettség: 1       nézettség: 3066
részletes recept
Algyői filézett Ponty halászlé
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg. filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva,
1/2 kg. halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
20 dkg. ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
2 közepes vöröshagyma,
1 - 2 db. cseresznyepaprika ízlés szerint,
1 kanál sertészsír,
3 kanál őrölt fűszerpaprika,
só.
Előkészületi idő: 20 perc


Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:
A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez. A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél  kezdjük. (ott van benne a legtöbb Y szálka) A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük (ujjbeggyel kitapintható
Erősebben besózzuk a húsos felén. Legalább 1 óráig állni hagyjuk. (a szálkák szinte feloldódnak a sóban) 
Ezalatt a bográcsban zsíron megpirítjuk enyhén az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával(kkal), a hal csontos részeit, fejét, és az apró halakat. Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús. Ekkor átpasszírozzuk. A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van). Rászórjuk, a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felrottyantjuk. A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.
A zsírt ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!
Szakács: Gasztropajti


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések




 

Vásáoljon most infrapanelt!



Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!

---

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*