Amikor lecseng a téli ünnepkör, szinte minden konyhában előkerül a téma: mi legyen a rengeteg csokoládéval, amit összegyűjtöttünk? A gyerekek persze boldogan kapkodtak minden figura után, de pár nap múlva már senki sem lelkesedik a folyamatos csokirágcsálásért. A jó hír, hogy ezeket az édességeket egyáltalán nem kell kidobni vagy hagyni, hogy megpenészedjenek a szekrény mélyén. Rengeteg egyszerű és igazán izgalmas módja van annak, hogy felhasználjuk őket – akár süteményekben, akár forró italokban, sőt, még kreatív díszítésre is remekül bevethetők. A lényeg, hogy ne tekintsünk rájuk felesleges maradékként, hanem inkább úgy, mint egy alapanyagra, amiből fantasztikus dolgokat lehet varázsolni. Ebben a cikkben összeszedtem neked a legegyszerűbb és legfinomabb ötleteket, amelyekkel nem csak a felesleges édességtől szabadulsz meg, hanem valóban ízletes dolgokat készíthetsz belőle. Mindegyik recept könnyen kivitelezhető otthon, és nem kell hozzá profi felszerelés vagy túlzott szakértelem sem.
Forró csokoládé – egyszerű, gyors és nagyon kifizetődő
Ha valami igazán egyszerű és azonnal elkészíthető dologra vágysz, akkor a forró csokoládé az első számú megoldás. Egy átlagos csokimikulás általában nyolcvan-száz gramm körül mozog, és ez pont elég egy bögre vastag, krémes forró italhoz. Csak fel kell melegítened a tejet – körülbelül kétszáz milliliter bőven elegendő –, majd beletöröd a csokit, és addig kevered, amíg teljesen elolvad benne. Az eredmény egy sűrű, gazdag íz, ami messze felülmúlja a bolti instant kakaókat. Ha szereted a fűszereket, akkor dobhatsz hozzá egy csipet fahéjat vagy vaníliát, esetleg egy kis rumaromát is. Ettől azonnal egy kicsit elegánsabbá válik az egész, és igazán karácsonyi hangulatot teremthetsz vele. Ha pedig úgy érzed, hogy a csokoládé túl édes – például szaloncukorból készíted –, akkor simán hígíthatod egy kis vízzel vagy extra tejjel, esetleg kevesebb cukrot adj hozzá. Ez egy olyan recept, amit még a gyerekek is imádnak csinálni, és tökéletes házi időtöltés egy hűvös délutánra.
Brownie – ha már csokis süti, akkor brownie
A brownie az a fajta sütemény, amit mindenki imád, és ami őszintén szólva rengeteg csokoládét tud nyelni. Ha van otthon egy rakás csokimikulás, akkor ez az egyik legjobb módja annak, hogy ne csak egyszerűen megedd őket, hanem valami igazán különlegeset készíts belőlük. A brownie tésztája eleve csokoládéalapú, így tökéletesen elnyeli a különböző csokifajtákat, legyen szó étcsokiról, tejcsokiról vagy akár töltött figurákról is. A recepthez szükséged lesz vajra, tojásra, cukorra, lisztre, kakaóporra és persze magára a csokoládéra. Az alapelv az, hogy a vajat és a csokit együtt megolvasztod vízgőz felett, aztán hozzáadod a tojásokat, a cukrot, majd a lisztet és a kakaóport. A masszát egy kisebb formába öntöd, és körülbelül harminc-negyven percig sütöd. A trükk az, hogy a brownie ne legyen teljesen átsütve – a közepe maradjon kissé ragacsos és csokoládés. Ha a csokimikulásokat nem akarod teljesen megolvasztani, simán összetörheted kisebb darabokra, és úgy keverd a tésztába. Sütés közben úgyis elolvadnak, és kis csokoládémorzsák maradnak a süteményben, ami extra textúrát ad neki.
Tiramisu csokoládéval – klasszikus desszert új köntösben
A tiramisu önmagában is egy ikonikus olasz desszert, de ha hozzáadsz egy kis reszelt csokoládét, akkor egészen más szintre emelheted. Ez a fajta sütemény tökéletes arra, hogy a megmaradt csokit beépítsd, mert a rétegzett szerkezet lehetővé teszi, hogy minden harapásban ott legyen. A klasszikus tiramisuhoz babapiskótára, mascarponéra, tojásra, cukorra és kávéra van szükséged, de a csokoládé hozzáadásával egyből izgalmasabbá válik az ízvilág. A tojások sárgáját kikevered a cukorral, aztán hozzáadod a mascarponét, majd óvatosan belekevered a kemény habbá vert fehérjét is. A babapiskótákat megmártod kávéban – vagy ha gyerekeknek készíted, akkor kakaóban –, és elkezded rétegezni egy formában. Minden egyes réteg tetejére szórsz reszelt csokimikulást, így a végén egy gazdag, csokoládés desszertet kapsz, ami napokig eláll a hűtőben. Ha a csokoládé túl kemény ahhoz, hogy reszeld, akkor előtte megolvaszthatod vízgőz felett, majd hagyd megdermedni egy tálcán, és utána már könnyebben lesz reszelni.
Csokis keksz – ropogós apróságok a megmaradt édességből
Ha szereted a kekszeket, akkor ezt a receptet biztosan imádni fogod. A csokis keksz nem csak finom, hanem egyben praktikus is, mert sokáig eláll, és bármikor előveheted, ha épp egy kis édességre vágysz. A tésztához vajat, kakaóport, lisztet, cukrot, tojást és sütőport használsz, és természetesen a csokimikulásokat is beletörheted. A vajat és a cukrot habosra kevered, aztán hozzáadod a tojásokat, majd a száraz hozzávalókat. A csokoládét kisebb darabokra töröd, és belekevered a masszába, így a kekszben csokoládédarabkák maradnak, amik sütés közben finomra olvadnak. A tésztát kis gombócokra formázod, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezed őket, ügyelve arra, hogy legyen közöttük hely, mert sütés közben szétterülnek. Tíz-tizenkét perc elég közepes hőfokon, és máris kész van egy adag ropogós, házi keksz. Ha pedig különlegessé akarod tenni, adj hozzá egy csipet fahéjat vagy vaníliát – ez tovább gazdagítja az ízeket.
Csokitrüffel – elegáns apróságok percek alatt
A csokitrüffel egy igazi klasszikus, és talán a legegyszerűbb módja annak, hogy a megmaradt csokoládét valami igazán elegánssá varázsold. Lényegében csak két alapanyagra van szükséged: csokoládéra és tejszínre. A tejszínt felforrósítod, aztán hozzáadod a finomra vágott csokoládét, és addig kevered, amíg teljesen sima krémet nem kapsz. Ezután a krémet letakarod, és hűtőbe teszed néhány órára, hogy megszilárduljon. Ha már elég kemény, akkor teáskanállal kis adagokat szedegetsz belőle, és kézzel gömböket formálsz. A trüffeleket kakaóporban, darált dióban, kókuszreszelékben vagy akár porcukorban meghempergezheted, attól függően, hogy milyen külsőt szeretnél nekik adni. Ez a desszert nemcsak finom, hanem vizuálisan is mutatós, így ajándéknak is kiváló. Ha pedig különlegessé akarod tenni, adhatsz hozzá egy kis rumot, konyakot vagy narancslikőrt – ettől még komplexebb lesz az íze.
Házi csokikrém – kenőke tortába, muffinba vagy kenyérre
Ha van otthon egy csomó csokimikulás, és valami univerzális alapanyagot szeretnél készíteni belőle, akkor a csokikrém az egyik legjobb választás. Ezt használhatod tortakrémként, muffin töltelékként, palacsintába, vagy akár egyszerűen megkenheted vele a reggeli pirítósodat. A recepthez nem kell sok minden: csokimikulás és kókuszsír vagy vaj. A kettőt együtt megolvasztod vízgőz felett, aztán hagyd kihűlni, és a hűtőben pihentesd, amíg kenhető állagú nem lesz. Ha szeretnéd sűrűbbé tenni, akkor több csokoládét adj hozzá, ha pedig krémesebbet, akkor több zsírt használj. Ez a krém napokig eláll a hűtőben, és bármikor előveheted, amikor szükséged van rá. Különösen jól működik, ha egy sima piskótatorta tetejét szeretnéd bevonni vele, mert könnyen kenhető, és szépen csillog is. Ha pedig gyerekeknek készíted, akkor még hozzáadhatsz egy kis mogyorókrémet vagy vajkaramellát – ettől még finomabb lesz.
Díszítés csokiból – ropogós dekorok tortákra és süteményekre
A csokoládé nemcsak az ízekért felelős, hanem vizuálisan is sokat tud hozzátenni egy süteményhez. Ha van otthon megmaradt csokimikulás, akkor könnyedén készíthetsz belőle dekorációs elemeket. Ehhez megolvasztod a csokit, aztán egy zacskóba vagy zsírpapírral készített csíkba töltöd, és mintákat rajzolsz vele sütőpapírra. Ezek lehetnek apró virágok, csillagok, betűk vagy akár absztrakt formák – bármi, amit csak el tudsz képzelni. Miután felrajzoltad a mintákat, beteszed a fagyasztóba, hogy gyorsan megszilárduljon, és utána óvatosan leválasztod a papírról. Ezeket a ropogós dekorokat aztán tortákra, muffinokra vagy akár pohárkrémek tetejére teheted. Ha pedig igazán különleges hatást szeretnél, akkor buborékfóliára kend rá a csokit – így domború, érdekes mintázatot kapsz. Ez a technika különösen jól mutat elegánsabb desszerteknél, és mindenki azt fogja hinni, hogy cukrászműhelyben készült.
Almás csokinyalóka – gyerekjáték, de felnőtteknek is finom
Ez talán az egyik legegyszerűbb és legszórakoztatóbb módja annak, hogy a megmaradt csokoládét felhasználd. Fogsz egy almát, felszeleteled közepes vastagságúra, és mindegyik szeletbe beledugsz egy pálcikát. Aztán megolvasztod a csokimikulást – érdemes kókuszsírral vagy vajjal összekeverni, hogy szép csillogó bevonatot kapj –, és ebbe mártod bele az almaszeleteket. Ha megszilárdult a csokoládé, akkor akár karamellszósszal is lecsöpögtetheted, vagy megszórod darált mogyoróval, kókuszreszelékkel, színes cukorgyöngyökkel. Ez az a fajta desszert, amit gyerekek imádnak csinálni, de őszintén szólva a felnőttek is élvezik. Az alma frissessége tökéletesen kiegyensúlyozza a csokoládé édességét, így egy igazán harmonikus ízkombinációt kapsz. Ráadásul vizuálisan is nagyon mutatós, így egy családi rendezvényen vagy gyerekzsúron is jól mutat.
Csokoládés puding – gyors desszert hűtőből
Ha nincs kedved sütni, de valami krémes, csokoládés desszertre vágysz, akkor a puding a legjobb megoldás. Ehhez a recepthez sem kell sok minden: csokimikulás, tejszín vagy tej, és egy kis türelem, amíg a hűtőben megdermed. A csokoládét megolvasztod a tejszínben vagy tejben, aztán hagyd kihűlni, és öntsd poharakba vagy tálkákba. A hűtőben néhány óra alatt megszilárdul, és máris kész van egy egyszerű, de nagyon finom desszert. Ha pedig különlegessé akarod tenni, akkor rétegezd tejszínhabbal, keksszel, gyümölccsel vagy akár karamellával. Ez a fajta puding nemcsak finom, hanem látványos is, és bármilyen alkalomra elkészítheted. Különösen jól működik, ha vendégeket vársz, mert előre elkészítheted, és az utolsó pillanatban csak elő kell venned a hűtőből.
Csokis jégkrém és fagylalt – nyári élmény télen is
Bár télen talán nem ez az első dolog, ami eszedbe jut, de a csokimikulásból kiváló jégkrémet is készíthetsz. A megolvasztott csokoládét egyszerűen belekevered tejszínhabba vagy bármilyen házi fagylalt alapba, és máris kapsz egy gazdag, csokoládés fagyit. Ha van jégkrémformád, akkor öntsd bele, és dugj bele pálcikát – így házi jégkrémet kapsz, amit bármikor elővehetsz. A csokoládéhoz kombinálhatsz gyümölcsöt is, például banánt vagy epret, és akkor még egészségesebb verziót kapsz. Ez a módszer különösen jól működik, ha olyan csokoládéd van, amit már nem akarsz egyszerűen úgy megenni, de nem akarod kidobni sem. A gyerekek imádják ezt a megoldást, és őszintén szólva a felnőttek is szívesen esznek belőle egy-egy adagot.


