·
Aszalt
sárgabarack
Az aszalt sárgabarack télen is kiváló kálium- és vasforrás, érdemes tehát
eltenni belőle. Ha netán, magunk készítenénk aszalt sárgabarackot, akkor soha
ne használjunk ként az aszalt gyümölcshöz, mert ugyan szebb lesz tőle a színe,
de egészségünknek egyáltalán nem tesz jót. Mikor nekiállunk befalni a sok
frissen aszalt gyümölcsöt, jó, ha tudjuk, hogy milyen vitamint, és mennyi energiát
fogyasztunk így el. Az összes aszalt gyümölcs megőrzi a gyümölcsök eredeti
cukortartalmát, így mondhatjuk, hogy egy igazi energia bomba. Ha hozzávesszük
azt, hogy mennyivel könnyebb nagy mennyiséget elfogyasztani belőle (mivel az
aszalógép áldásos működése nyomán szinte egyáltalán nincs benne víz), különösen
jó, ha eszünkbe jut a mértékletesség. Érdekes, hogy bizonyos tápanyagok (pl. a
béta karotin) mennyisége a napfény hatására még meg is nő az aszalványban.
Valamennyi aszalt gyümölcs jó az emésztésnek, hiszen magas rosttartalommal
rendelkeznek. Kálium, A-vitamin, és vas, ami a jó szívműködésért és
vízháztartásért felelős.
Szervezetünknek életfontosságú alkotóeleme a vas. Hiánya esetén fokozott
fáradékonyság és kimerültség lép fel, a szervezet teljesítőképessége csökken.
Súlyosabb formájában a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint
emelkedik. Jellemző még a szomjúság, a szabálytalan szívverés, sápadtság,
étvágytalanság, hidegérzés és a székrekedés, valamint ezek kombinációi,
fejfájással párosulva. Legtöbbször a rossz táplálkozás következményeként, a
vitamin, ásványianyag- vagy fehérjehiányos étrend miatt jelentkezik vashiány.
A vashiány fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az
ásványianyag-hiány, de jelentős szereppel bír a pantoténsav és a folsav
elégtelen mennyisége is. A felsoroltakon belül a B12-vitamin hiánya a
legfontosabb, ami az igazi vegetáriánusok körében igen gyakori.
Tehát, meg is szüntethető a vashiány bizonyos élelmiszerek váltakozó, de
folyamatos fogyasztásával, melyek között feltétlenül szerepeljenek az aszalt
gyümölcsök. Főleg az aszalt sárgabarack.
Kiszerelés: 250 g
Vásáoljon most infrapanelt!
Itt megtanul főzni.
Sütési tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi nyeremény sorsoláson!
---
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.